Wyniki wyszukiwania

Filtruj wyniki

  • Czasopisma
  • Data

Wyniki wyszukiwania

Wyników: 1
Wyników na stronie: 25 50 75
Sortuj wg:

Abstrakt

Podstawowym celem przedstawionych badań było sprawdzenie, czy oczyszczanie ścieków poprodukcyjnych z drożdżowni w środowisku glebowo-roślinnym jest w pełni zasadne przez redukcję zanieczyszczeń wraz z jednoczesnym wykorzystaniem ich do nawożenia pól uprawnych. Dla osiągnięcia założonego celu, badano głównie dynamikę zmian właściwości fizycznych i chemicznych wód, gleb i roślin nawadnianych ściekami z drożdżowni przez wiele lat. Cześć I pracy prezentuje zagadnienia związane z charakterystyką produkcji i gospodarki wodno- ściekowej drożdżowni, zasady i efektywność technologiczną oczyszczania ścieków z drożdżowni w środowisku glebowo-roślinnym oraz wpływ nawodnień ściekami na czystość wód. Badania dowodzą, że na polach rolniczego wykorzystania ścieków Śląskiej Fabryki Drożdży uzyskuje się bardzo dobre wskaźniki oczyszczania biologicznego, tzn. redukcję stężeń dla BZT5 - 99,3% i CHZT - 99,7%, a dla związków eutroficznych: N0• - 98,83%, P - 96,25% i K - 99,18%. Uzyskany procent redukcji zanieczyszczeń przewyższa warunki określone w pozwoleniu wodno-prawnym. Z pól nawadnianych ściekami odpływają wody drenarskie w I, II i III klasie czystości. Również wody otwarte z punktów kontrolnych na terenach nawadnianych ściekami zachowują II i III klasę czystości.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Czesława Rosik-Dulewska
ORCID: ORCID
Ryszard Błaszków

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji