@ARTICLE{Szala_Beata_Inaktywacja_2010, author={Szala, Beata and Paluszak, Zbigniew}, volume={vol. 36}, number={No 2}, pages={57-63}, journal={Archives of Environmental Protection}, howpublished={online}, year={2010}, publisher={Polish Academy of Sciences}, abstract={Badano wpływ procesu kompostowania w kontenerowej technologii Kneer na inaktywacje pałeczek E. coli. Bakterie, w specjalnych nośnikach. wprowadzano do warstwy górnej, środkowej i dolnej kompostowanego materiału. Doświadczenia prowadzono w cyklu wiosennym. letnim i jesiennym. Tempo eliminacji pałeczek E. coli było zróżnicowane i zależało zarówno od usytuowania nośników w biomasie, jak i warunków cieplnych. Higienizazcja materiału nastąpiła najszybciej w cyklu letnim - po 48 godz. w warstwie środkowej. 6 dniach w górnej i 10 dniach w dolnej. Wiosną i jesienią. bakterie najdłużej przeżywały w warstwie dolnej - odpowiednio 83 i 45 dni. Badania wskazują również na działanie. oprócz wysokiej temperatury, innych czynników, takich jak konkurencja, antagonizm czy antybioza.}, type={Article}, title={Inaktywacja pałeczek Escherichia coli podczas kompostowania odpadów organicznych wraz z osadem ściekowym}, URL={http://czasopisma.pan.pl/Content/122777/PDF-MASTER/8_ARCHIVES_VOL_36_2_2010_Szala_Inactivation.pdf}, keywords={Escherichia coli, composting, sewage sludge}, }