@ARTICLE{Suschka_Jan_Wytrącanie_2005, author={Suschka, Jan and Popławski, Sebastian}, volume={vol. 31}, number={No 2}, pages={43-52}, journal={Archives of Environmental Protection}, howpublished={online}, year={2005}, publisher={Polish Academy of Sciences}, abstract={Ciecz nadosoadowa przefermentowanych osadów ściekowych zawiera znaczne ilości fosforanów i azotu amonowego. Fosforany można praktycznie całkowicie usunąć w procesie strącania struwitu. Jednocześnie, jeżeli dodaje się tylko sole magnezu także niewielka część azotu amonowego ulega usunięciu. Podniesienie odczynu cieczy do wartości powyżej 8,5 prowadzi do występowania wolnego amoniaku wpływającego na kształt wytrącanych kryształów struwitu. Istotne usunięcie azotu amonowego możliwe jest przez dodatek nawozu - superfosfatu. W zależności od ilości dodanego superfosfatu otrzymany produkt stanowić może "bio-glebę" lub "bio-nawóz".}, type={Article}, title={Wytrącanie struwitu z równoczesnym usuwaniem azotu amonowego}, URL={http://czasopisma.pan.pl/Content/123450/PDF-MASTER/6_AE_VOL_31_2_2005_Suschka_Struvite.pdf}, keywords={sewage, sludge digestion, dewatering, P-reuse}, }