Wyniki wyszukiwania

Filtruj wyniki

  • Czasopisma
  • Autorzy
  • Data
  • Typ

Wyniki wyszukiwania

Wyników: 25
Wyników na stronie: 25 50 75
Sortuj wg:

Abstrakt

Postrzeganie czasu jest dla funkcjonowania ludzkiego umysłu kluczowe. Jego zaburzenie powoduje trudności np. w komunikacji językowej. Prowadzone przez nas badania pokazują, jak można naprawić zepsuty .zegar neuronalny" u osób z trudnościami w porozumiewaniu się.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Elzbieta Szeląg

Abstrakt

Komputerowe narzędzia lingwistyczne są tak powszechne, że już ich prawie nie zauważamy. Nie chcemy się jednak do nich dostosowywać - to one muszą zacząć rozumieć, co piszemy i mówimy, w dodatku nie po angielsku, ale we własnym języku. Do tego celu potrzebna jest sprawna analiza tekstu. Urządzenia radzą sobie z nią coraz lepiej.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Maciej Ogrodniczuk

Abstrakt

Samice większości gatunków nie mogą liczyć na pomoc partnera w wychowaniu młodych, dlatego starają się uzyskać od niego przynajmniej dobre geny dla potomstwa. Jak samiec komunikuje, że może być pożądanym kandydatem na ojca?
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Agnieszka Kloch

Abstrakt

Postać Stanisława Augusta otacza czarna legenda władcy odpowiedzialnego za upadek Polski w XVIII wieku. Czy ,,Pamiętniki" jego autorstwa mogą zmienić ten negatywny przekaz?
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Anna Grześkowiak-Krwawicz

Abstrakt

Tradycyjnie ważnymi zmysłami uprawomocnionymi do odbioru sztuki są wzrok i słuch. Smak przypisany jest niższej sztuce kulinarnej. Jednak współcześni artyści nie baczą na te podziały.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Dorota Koczanowicz

Abstrakt

Smak znakomicie służy umacnianiu panowania, bo dobry gust jest po prostu gustem grupy o określonym położeniu w układzie społecznym - dowodzili Norbert Elias i Pierre Bourdieu.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Marta Bucholc
ORCID: ORCID

Abstrakt

Od połowy XIX wieku Zamek Kórnicki pod Poznaniem jest siedzibą jednej z najcenniejszych i najstarszych kolekcji bibliotecznych w Polsce.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Magdalena Biniaś-Szkopek

Abstrakt

Badania ostatnich lat nie tylko wzbogaciły naszą wiedzę o mechanizmach słodkiego smaku, ale też o jego inhibitorach. Słodziki i inhibitory odkryte przez Polaków zostały opatentowane.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Piotr Krajewski

Abstrakt

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego ogłosiło 30 września 2013 roku wyniki najnowszej oceny polskich jednostek naukowych. Zastosowano nową metodę kategoryzacji, przy której starano się wykorzystać doświadczenia zebrane w trakcie poprzednich ocen.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Błażej Skoczeń
Maria Lewicka
Maciej Zabel
Agnieszka Pollo

Abstrakt

Jak wyglądałby współczesny świat bez telefonów, odtwarzaczy MP3, nawigacji GPS, telewizorów, cyfrowych aparatów fotograficznych, kuchenek mikrofalowych, pralek i lodówek, dekoderów telewizyjnych, konsoli do gier i kart kredytowych? Nie musimy się nad tym zastanawiać dzięki Janowi Czochralskiemu i jego metodzie wytwarzania monokryształów.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Kinga Małecka

Abstrakt

Nawet dziecko wie, że 1 +1 to więcej niż zero, więc uczonych ze Stuttgartu zdumiał wynik eksperymentu, w którym po złożeniu dwóch sił odpychających zamiast silniejszego odpychania otrzymali. .. przyciąganie. Czy naprawdę wzmocnienie odpychania może spowodować przyciąganie?
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Alina Ciach

Abstrakt

Pozbawiona soli mineralnych woda destylowana ma mdły smak. Co sprawia, że możemy cieszyć się smakiem wody występującej w naturze lub uznajemy ją za leczniczą?
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Jakub Sokołowski

Abstrakt

Soczyste jabłka na sklepowych półkach to nie tylko dar natury i efekt pracy sadowników, lecz także rezultat licznych testów i wieloletnich badań naukowych.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Artur Zdunek

Abstrakt

Aby zrozumieć, co stanowi specyficzny aromat żywności, trzeba poznać chemiczną strukturę tworzących go związków. Dokonują tego badacze w nowoczesnych laboratoriach chromatograficznych.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Dorota Klensporf-Pawlik

Abstrakt

Genetyczne dziedziczenie smaku zostało już dość dobrze poznane i opisane przez badaczy, ale żywienie człowieka ma również uwarunkowania cywilizacyjne i kulturowe.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Krzysztof Szyfter

Abstrakt

Sól kamienna jest jedyną skałą, którą człowiek spożywa w sposób bezpośredni, gdyż chlorek sodu jest niezbędnym składnikiem ludzkiej diety.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Hanna Tomassi-Morawiec
Grzegorz Czapowski

Abstrakt

Pierwszy polski satelita trafił niedawno na wokółziemską orbitę. Na pokładzie rakiety VEGA Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) poleciał w kosmos satelita PW-Sat, skonstruowany przez studentów Politechniki Warszawskiej przy wsparciu specjalistów z Centrum Badań Kosmicznych PAN.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Jan Pomierny
Maciej Urbanowicz
Piotr Wolański

Abstrakt

W Polsce XVIII wieku przygotowywane z wielkim przepychem uczty i ceremonie służyły przede wszystkim podkreśleniu znaczenia i splendoru dworu magnackiego.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Agata Roćko

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji